Schaaktips voor beginners

Schaken is leuk, spannend en uitdagend. Waar andere spellen draaien om puur geluk (casino games, bijvoorbeeld), moet je in het schaakspel juist je koppie gebruiken. Wie namelijk net als het fictieve schaakwonder Beth ‘The Queen’s Gambit’ Harmon wil domineren op het schaakbord moet meerdere stappen vooruit kunnen denken. Voor grootmeesters een fluitje van een cent, maar voor beginners allerminst een sinecure. Gelukkig zijn er enkele algemene schaaktips waarmee je jouw winstkansen eenvoudig kunt verhogen, een soort van basisstrategie dus.

Basisstrategie schaken 

Gebruik de volgende schaaktips om je beter te wapenen op het schaakbord:

  • Controleer het midden van het schaakbord: van de opening tot het eindspel - het centrum van het schaakbord is waar je moet zijn, want van daaruit hebben je stukken toegang tot het volledige speelveld. Vandaar ook dat (vaak) wordt geopend met een pion naar het midden, om zo constant druk te kunnen houden op het centrum.
  • Speel je stukken zo snel mogelijk vrij - het is cruciaal om je stukken, vooral je paarden en lopers, zo vlot mogelijk in stelling te brengen. Vergelijk het met voetbal: daar wacht je als trainer ook niet tot halverwege de wedstrijd om je beste spelers in te zetten. Hoe eerder je hieraan begint, hoe beter.
  • Gebruik hetzelfde stuk niet meermaals in de opening - dat zorgt er namelijk voor dat het langer duurt vooraleer je jouw andere stuk verder op het bord hebt en geeft je tegenstander de kans om vanaf het begin de partij te domineren.
  • Roteer zo snel mogelijk - bescherm de koning door deze uit het centrum te halen, weg van alle actie.
  • Schuif niet te snel met je koningin - veel beginners hebben de neiging om hun koningin te gebruiken om elke vorm van dreiging de kop in te drukken. Aangezien het vaak echter loos alarm is, heb je vervolgens meerdere zetten nodig om je queen weer in veilige haven te loodsen. Zonde.
  • Maak de weg vrij voor je torens - creëer openingen op het bord om ze daadwerkelijk te gebruiken, aangezien ze alleen horizontaal dan wel verticaal te verplaatsen zijn.
  • Denk goed na over het schuiven met pionnen - omdat deze stukken alleen vooruit kunnen, is het nog belangrijker dat er een idee achter zit. Je kan immers niet meer terug. Zowel letterlijk als figuurlijk.
  • Is een stuk verloren? Wissel deze in! - probeer een stuk dat slecht gepositioneerd staat en ieder moment geslagen kan worden te ruilen met een stuk van de tegenstander (het liefst met dezelfde waarde).